Descobreix

Esglésies i catedrals

La Col·legiata de Santa Maria

Valencia
Gandia

Aquest edifici, declarat Bé d’Interés Cultural en 1931, és un dels atractius culturals més importants de Gandia. Es tracta d’una col·legiata d’estil gòtic-català-aragonés construïda entre els segles XIV i XVI.

La Col·legiata de Santa Maria es troba al centre històric de Gandia, a la plaça de la Constitució, junt a l’ajuntament. Aquesta zona és un punt de referència tant per a turistes com per a ciutadans gandians. Ací trobem diferents comerços, edificis religiosos i de l’administració pública.

La col·legiata es va construir en temps d’Alfons el Vell, durant els segles XIV i XV sobre una mesquita musulmana. A l’esquerra de l’altar major de la col·legiata de Gandia podem veure algunes de les restes (hi ha un gran cristall a terra que permet veure un tros de les parets antigues).

Durant el segle XVI, sota el patrocini de la duquessa Maria Enríquez, es va ampliar el temple religiós mitjançant la construcció de quatre trams addicionals, que li van atorgar la forma que coneixem hui en dia. Per mitjà de butlla papal del Papa Alexandre VI, li van concedir el títol de Col·legiata el 26 d’octubre de 1499. Durant els anys de guerra civil espanyola es van perdre famoses joies artístiques, i també es va destruir la capçalera quadrada, que es va substituir posteriorment per una capçalera neogòtica poligonal. La restauració es va iniciar a partir dels anys quaranta.

A la porta dels apòstols es poden veure baix relleu els escuts dels Borja i dels Enríquez.

El campanar de la col·legiata es pot veure des de quasi tots els punts de la ciutat i es va agafar com a punt de referència durant la construcció de la carretera d’entrada a Gandia des de la platja.

La Col·legiata de Gandia és el punt de partida de la majoria de processons durant actes religiosos o festes de la ciutat. A la dreta de l’entrada principal (l’entrada lateral que dona a la plaça) trobem altra porta xicoteta. Diverses vegades al mes, les bunyoleres de Gandia cuinen allí i venen bunyols frescs. Els diners recaptats s’utilitzen per a projectes socials. També es fan mercats i es venen altres menjars diverses vegades a l’any amb la mateixa finalitat.

Et recomanem...

La gran Casa Borja a Gandia

La Colegiata de Santa María

Obri la ubicació
Adreça

Plaza Mayor, Gandía
www.visitgandia.com