Descobreix

Esglésies i catedrals

Església de Sant Pere

Valencia
Xàtiva

L’Església de Sant Pere es troba a la plaça del mateix nom, a l’antic barri del mercat de la localitat de Xàtiva, a la província de València. Està considerada una de les esglésies més antigues de la ciutat i va ser, durant molt de temps, junt a altres esglésies, un dels tres focus cristians de la ciutat després de la conquista cristina. Està catalogada com a Bé d’Interés Cultural des de 1983.

S’ha fixat la data de la seua constitució just després de l’arribada de Jaume I d’Aragó, que va tenir lloc en 1244. Al segle XIV, es va construir la nova església. En aquest temple es van batejar, entre altres, Roderic de Borja i Alexandre VI. Va estar sota la dependència de la Col·legiata o Seu de Xàtiva però, al segle XVIII, l’arquebisbe de València va dividir les parròquies de Xàtiva i va aconseguir la independència de la Seu. En canvi, en 1902 va perdre el títol de parròquia i va descendir de categoria per a estar sota la Seu, fins que el 1953 va tornar a ser parròquia. Després de l’incendi de Xàtiva de 1707, es va restaurar el temple segons la concepció barroca, es va allargar la nau, es van construir capelles laterals i es va canviar la porta d’accés, que va suposar la pèrdua i solapament de nombrosos elements gòtics.

Al segle XX va ser declarada Monument Històric-Artístic i es va iniciar la seua restauració de 1988 a 1995, on es va intentar mostrar el caràcter gòtic original de l’edifici, cosa que va suposar l’eliminació de nombrosos afegits del segle XVIII i el descobriment del cassetonat policromat original, amb figures i escuts heràldics i pintures murals del segle XVI de temàtica religiosa; malgrat això, s’han deixat l’últim tram i la capçalera amb el recobriment rococó, a mode de testimoni. Aquesta restauració va permetre també descobrir 26 criptes al subsòl, que són una mostra de tota la història del temple.

Iglesia de San Pedro

Obri la ubicació
Adreça

Plaza de San Pedro (barrio del Mercado), Xàtiva
www.xativaturismo.com