Descobreix

Monestirs i convents

Reial Monestir de Santa Clara

Valencia
Xàtiva

El Reial Monestir de Santa Clara, també anomenat de l’Assumpció, està ubicat a Xàtiva i data del segle XIV. Es tracta d’un conjunt arquitectònic valuós, de 4.000 metres quadrats, en ple centre històric de la ciutat. Va ser declarat Bé d’Interés Cultural en 2003.

Es va fundar en 1325 quan, en morir la senyora Saurina d’Entenza, vídua de Roger de Lauria, va disposar al testament que es construïra a Xàtiva un monestir per a religioses clarisses, al seu càrrec. A canvi, va demanar que soterraren el seu cos en un sepulcre dignament edificat al temple.

L’església es va dedicar a la Verge de l’Assumpció.

Es tracta d’un edifici d’estil gòtic mudèjar i barroc. Es va reformar i ampliar en diferents ocasions durant els segles XVI i XVIII. Durant la Guerra Civil Espanyola es va dinamitar i enderrocar part del monestir, on ha quedat actualment, en la zona de la porteria, la porta ogival de dovelles llises, per les quals s’accedeix al monestir. De la reedificació posterior a la guerra queden el refectori, el dormitori i l’església.

Algunes dones de la família Borja van ingressar al convent, com va ser el cas de Beatriu de Borja, que va ser abadessa.

En l’actualitat es troba tancat, des de l’any 2002, però pròximament obrirà les portes de nou i es podrà visitar. L’espai allotjarà el futur Palau de Justícia. La part més antiga i monumental quedarà en mans de l’Ajuntament, que s’ha compromés a condicionar-lo el més prompte possible i a programar visites guiades setmanals de l’església i d’altres elements patrimonials.

Real Monasterio de Santa Clara

Obri la ubicació
Adreça

Calle Moncada 19, Xàtiva
www.xativaturismo.com